takaisin etusivulle
seuraava sivu


Teknologian mahdollisuudet oppimisen edistämisessä tulevat olemaan tulevaisuudessa tärkeä teema niin itse opetuksessa kuin oppimisen tutkimuksessakin. Tekninen kehitys avaa lisää ja lisää uusia mahdollisuuksia innovatiiviseen kehitystyöhön. Tieto- ja viestintätekniikan kehitys on ollut huimaa viimeisten 10 vuoden aikana. Kuinka kauan uusia juttuja tulekaan? Vai palataanko joskus aikaan ennen internet-yhteyksiä? Jälkimmäiseen tuskin kukaan uskoo. Web 2.0 sovellukset (blogit, wikit, rss-syötteet, YouTube, Flickr...), joita mekin tällä kurssilla käytimme, ovat opetukseen tulleita uusimpia tuulia. Tietokoneet eivät myöskään ole enää ainoa opetusta rikastava tekninen vempain, mukaan on tullut mobiililaitteet ja on alettu puhumaan mobiilioppimisesta.

Se mihin tulevaisuus opetuksen ja oppimisen vie, jää nähtäväksi. Aika kuluu, vanhoja metodeja täytyy muokata tai ehkä jopa unohtaa ja kehittää uudet, innovatiiviset ja motivoivat tavat opettaa.Loppulausahdukset


Kurssin alussa olimme kuin luurangot, jotka kaipasivat lihaa luitten ympärille.

Luurankoja
Kuva 12. "Mitä voit tehdä, jos luuranko juoksee tiellä vierellesi? - Hyppäät vain nahoistasi ja lähdet mukaan." http://www.mankeli.com/vitsit/25/

Tiesimme kukin tahoillamme jotain teknologioiden käytöstä opetuksessa ja oppimisessa, mutta paljon oli vielä edessä. Nyt olemme viisastuneet monessa asiassa. Meitä on valaistu blogien ja wikien käytöstä opetuksessa. Meidät on laitettu pohtimaan metakognitiivisia taitojamme, motivaatioitamme, itseohjautuvuutta, yhteisöllisyyttä. Opiskeluvälineeksi meille annettiin heti kurssin alussa mobiililaitteet, joita meidän tulisi käyttää aktiivisesti Google Readerin seuraamiseen sekä ahaa-elämysten tallentamiseen. Olemme vaihtaneet mielipiteitämme ja välillä taistelleet tekniikan kanssa, mutta olemme kuitenkin saaneet oppia asioita -"luissamme on lisää lihaa ympärillä".


03052007082

Kuva 13. Ryhmä 4 koossa: Päivi Sanna Jouko Anna-Maija

Kuvan linkeistä pääsette tutkimaan blogeistamme, millaisia ahaa-elämyksiä itse kukin koimme näiden kolmen kuukauden aikana.

Loppuun vielä muutama ajatus, mitä kurssi herätti:

"Työskentelytapa oli mielenkiintoinen ja hauska. Kurssi vaikutti ensin hieman monimutkaiselta, mutta kohtalaisestihan tässä selvittiin. Mikäli aikoo opettajana käyttää tälläisiä työtapoja on välttämätöntä että on omaa kokemusta tällä tavalla oppimisesta.

"Kurssin asiasisällöt olivat haasteellisia, saimme opiskella oman kiinnostuksemme mukaan. Toisaalta oli hyvin vapaa ja toisaalta sitoutettu olo. Loppujen lopuksi opin paljon, erilaisia asioita - syvällisestikö...sen aika näyttää!"

"Blogit ovat läpinäkyviä ja avoimia. Tarkoitus on, ettei luurankoja löydy kaapeista."


seuraava sivu

takaisin etusivulle